Vissza

Sz.-Külitsné Rácz Mónika

gyerekfalu, szülők sátra programszervező

 

Mint egy unikornis, csillámló szivárványcsíkot húzva magam után, úgy csöppentem bele 4 éve az Everness Fesztiválon a Gyerekfaluba. Az akkori program: a batikolás és a hajfonás ma már hagyománnyá vált, és elmaradhatatlan része a gyerekfalunak. A következő évben megtisztelő feladatként lehetőségem volt újragondolni a Szülők sátrát, mint Léleknevelés gyermekszakértő és a tudatos szülők mentora. A legkülönfélébb előadókat hívtam meg a fogantatástól egészen a kamaszkorig tartó nevelési ciklust átölelve, minden felmerülő problémát érintve. Így a Szülők sátrának programja nem csupán színes, de évről-évre edukációs tartalma is van, nem beszélve a hiánypótló, értéket adó előadásokról.

Tavalyelőtt a neurodivergencia, vagyis az idegrendszeri változatosság és azok megismerése, fejlesztése, tavaly pedig a tabutémák köré építettem a tematikát, melyben nagy része volt a digitális tudatosságnak is. Idén – kapcsolódva a sárkány szimbólumhoz - az érzelmi intelligencia megalapozásával a mottóm:

Ismerd meg gyermeked és megismered önmagad!

Hivatásom a gyermeki lélek megismerése és a gyermeknyelv tolmácsolása, küldetésem pedig az Új Szülőség fogalmának életrehívása, formálása saját módszeremmel, ami az ön- és gyermekismereten alapuló, holisztikus szemléletű Léleknevelés.

Több, mint 30 éve foglalkozom pedagógiával, pszichológiával, filozófiával, spiritualitással, újabban pedig az idegrendszer működésével és a szívkoherenciával, hogy jobban megértsem a világot és önmagam. Életem beavatás szintű eseményei, a folyamatos tanulás és a gyermekekkel szerzett tapasztalataim esszenciájából olyan tudásra tettem szert, amit nem tarthatok meg magamnak, ezért minden vágyam, hogy átadhassam az arra nyitott embereknek. Lelkierőmet kisfiam adja, aki már itt él bennem, mert ő életével és halálával hozta le nekem a Földre a feltételnélküli szeretet képességét, melynek hiteles tanítása életcélommá vált.

Szuperképességem a szuperérzékenységem. A szívemmel látlak. Empataként rád tudok hangolódni és így könnyedén megtalálom azt az egyedi utat, ami a lelkedig vezet, és együtt fel tudjuk tárni, hogy Te is meglásd.

Mindenben keresem a Jót, a Szépet, az Igazat és a Harmóniát.

Kedvenc színem a rózsaszín, ami a szívcsakra színe.

Nem címkézek, kíváncsi vagyok, figyelek.

Leginkább az egyiptomi kultúra vonz, és a középkori lovagi eszmények.

Előző életeimben biztos, hogy voltam már hercegnő, de boszorkány is, mert a víztől és a tűztől is félek.

Tudom, hogy minden jó okkal történik, és a gyermek választja ki a szüleit.

Hiszem, hogy a szeretet mozgatja a világot és képes is megváltani.

A gyermekeink arra hívják fel a figyelmünket, hogy itt az idő a változásra: összefogásra, közösségek építésére, értékmentésre.

Müller Péter szavaival zárom a soraimat és adom át a Gyerekfalu és Szülők sátra célját:

A gyerek nevelését kínaiul úgy hívják: "ki meng". Azt jelenti, hogy felfedni azt, ami el van rejtve benne.  Valaha tudták, hogy a legelső, amit egy gyereknek meg kell tanítani, az nem a számtan és a geometria, hanem az, hogy legyen önmaga. Erős, derűs, önbizalommal teli ember, aki - bárhová is vesse a sorsa - megbízhat önmagában."