Vissza

Dr. Havasi Ferenc

UT konzulens, SzomatoDráma, coach, tréner

A tudomány és technika világából indult: húsz éven keresztül a Szegedi Tudományegyetemen informatikát oktatott, kutatott és kutatás-fejlesztési projekteket vezetett. Doktori címe is innen származik.

Ezzel párhuzamosan előbb szabadidejében foglalkozott egyre többet önismerettel - például az Új Akropolisz Filozófiai Iskolában -, majd lényegében ez lett a hivatása trénerként, coachként, Ultrarövid terápiás konzulensként, SzomatoDráma játékvezetőként, az Integrál Akadémián pedig meghívott előadóként Ji Csinget oktat.

 

Dr. Havasi Ferenc
Asszertív kommunikáció önmagunkkal
Szülők Sátra
coach, önismeret, pszichológia
szombat, 2024-06-29., 12:00 - 14:00

A kommunikációról általában másokkal való interakció jut eszünkbe, ugyanakkor van egy olyan aspektusa, amelynek még nagyobb hatása van az életünkre: az, hogy hogyan kommunikálunk, kapcsolódunk önmagunkkal - a testünkkel, az érzéseinkkel, gondolatainkkal, énrészeinkkel és a transzcendens részünkkel. Ennek a módja - amit legtöbben tudattalanul a szüleinktől tanultunk meg gyermekkorunkban - erősen meghatározza a külső kapcsolatainkat is, különösen a családunk és a gyermekeink felé, ami így aztán tovább “öröklődhet”.

Az előadás ezt a témát járja körül gyakorlati megközelítéssel, szemezgetve több kommunikációs és önismereti módszerből, továbbá a kapcsolódó Ultrarövid terápiás és SzomatoDrámás eszköztárból, amik segíthetnek asszertíven, erőszakmentesen kommunikálni önmagunkkal.

Dr. Havasi Ferenc
Ji Csing alapok
Szülők Sátra
coach, mentor, önismeret, pszichológia
vasárnap, 2024-06-30., 12:00 - 13:00

A Ji Csing (avagy Ji King) egy ősi kínai bölcseleti könyv, aminek nevét általában a Változások könyvének szokták fordítani, mert a világ változásaink törvényeit, mintázatait írja le egyszerre az ember (önismeret), a társadalom és a természet síkjain lenyűgözően mélyen és rendszerezetten hexagrammok formájában. Sőt, a leíráson túl a saját személyes kérdésünkre is lehet tőle tanácsot (népiesebb nevén jóslatot) kérni. A válaszadás módja a nyugati elme számára puszta “véletlennek” tűnhet, mégis már Carl Gustav Jung is írt arról, hogy mennyire mély és pontos tud lenni a saját tapasztalatai alapján is. Ugyanakkor pont a mélysége miatt nem egyszerű megérteni, helyesen értelmezni. Ebben az előadásban a Ji Csing alapjait tekintheted át összesűrítve, olyan támpontokkal is, amik segíthetnek, ha egyedül is szeretnél tovább foglalkozni vele.

„Amennyiben teljesen tisztán látja az okokat és a következményeket, a kellő időben végig fog menni a hat lépcsőfokon, s a kellő időben felemelkedik rajtuk, mint hat sárkányon, föl az égbe."