Zumbaforgatag a Balaton partján

Kramarik Évi

2018-03-15

Vussyt, vagyis Kramarik Évit szinte mindenki ismeri már a Fesztiválon. Ő az, aki partmenti zumbaóráival hatalmas tömegeket mozgat meg, aki mindig mosolyog, aki nem akar folyton erőltetetten nőies mozgásokat kicsikarni a résztvevőkből, aki mer nevetni saját magán. És aki az éjszakai bulikban képes arra, hogy egy közös táncba csalja a fesztiválozókat. Évi óráit és hihetetlen dinamikáját sokan szeretjük, éppen ezért gondoltuk, hogy megtudunk egy picit többet arról, amit csinál. 


- Mióta tanítasz táncot és hogyan érkezett ez a mozgás az életedbe?
- A tánc szó szerint az életem, jól mondtad! 1992-ben az anyukámmal és a két bátyámmal beléptem a tánciskola kapuján, és valójában azóta nincs olyan nap, hogy ne táncoltam volna. 1998 óta tanítok különböző műfajokban és úgy látom, az emberek lelkesedése a tánc iránt egyáltalán nem változott az évek során, talán inkább az indíttatásuk lett más. Sokszor valami célzattal jönnek le tanfolyamra, mert esküvőre, bálra készülnek, míg régen főleg saját szórakozásukra érkeztek, hogy a tanultakat utána alkalmazhassák mondjuk egy hétvégi bulin.


- Hogy látod, más az Everness közönségével egy óra, mint mondjuk egy átlagos edzés?
- A Fesztiválon számomra mindig hatalmas élmény érzékelni az ottani emberek felszabadultságát, azt ahogy képesek száz százalékosan beleadni magukat a táncba, átvenni a zumba dinamikáját. Sokszor látom a hétköznapi óráimon, hogy ez az embereknek feladat, itt viszont könnyebben megy.

- Mit tervezel idén nyárra, mit hozol nekünk?
- Ezúttal is többféle stílussal készülök Alsóörsre, így lesznek új, modern slágerek, de persze mindenki által ismert régi dallamok is. Hiszek abban, hogy a brazil szambától a technoig lehet jó, minőségi zenét találni és megfelelő koreográfiával élvezetes órát tartani. Szinte minden alkalommal meglepetés például a Gangnam style. Általában elsőre mindenki azt mondja róla, hogy „Jaj, ne már!”, de aztán, amikor beindul a közös tánc és poénra vesszük, akkor hirtelen egy jó élmény lesz, és végül mindenki bevallja, ez jó buli volt.

- Szerinted mi az benned, amitől ilyen lazán meg tudsz mozgatni nagyobb tömegeket is?
- Talán az, hogy nagyon szeretem amit csinálok és ez érződik az óráimon is, így a lelkesedésem, és a lendületem magával ragadja az embereket. Elég vidám személyiség vagyok, és ezt is beleviszem az óráimba, talán ez is számít. A zumba pedig remek „terepet” nyújt mindehhez. Valójában már a zumba megérkezése előtt is tartottam hasonló órákat, csak akkor még nem külön edzésként, hanem bemelegítésként. Most már a tánc és az edzés, hála a zumbának, egy órában összehozható. 
A másik nagyon fontos tényező a jó zene! Bár az mindig kérdés, hogy mi a jó zene, mert minden közösségnek más és más természetesen. Ezért inkább úgy mondom, minőségi zene. Az én tapasztalatom az, hogy a jó bulihoz fontos még, hogy folyamatosan figyeljük a közönség igényeit, a visszajelzéseket. Érzékelni lehet, mikor jön jól egy kis lazítás és mikor van itt az ideje újra pörögni. Összességében én úgy látom, az emberek nagyon szeretnek együtt mozogni, csak jó ha van valaki, aki lelkesíti és táncba hívja őket. Utána már megy minden, mint a karikacsapás.

Kramarik Évivel találkozhattok az Everness Fesztiválon, aki pedig máris kedvet kapott, keresse az órákat a Hölgyválasz Tánciskolában és a Salsa Diabólica Tánciskolában.

www.holgyvalasz.hu
www.salsadiabolica.hu

 100_4787.JPG