Zero waste - a cél a nulla hulladék

Vészity Katalin írása

2018-10-30

A hulladék nélküli élet nem hobbi, hanem egy olyan tudatosan választott életforma, amit bárki bármikor elkezdhet, és igen gyorsan valós eredményeket érhet el.

Minden évben lelki-szellemi fejlődésre készen érkezünk az Evernessre. Tudatosan, békére hangolva engedjük magunkat bele ebbe a pár napba a Balaton csillogó víztükre mellett. Feltöltődünk, inspirálódunk, pihenünk.
De vajon a tudatosságunk meddig terjed? Miről szól? Mennyire vagyunk hajlandóak feláldozni a kényelmünket azért, hogy ez a tudatos viselkedés zöld árnyalatúvá váljon? Vajon  felismerjük e, hogy míg 5 napig számos programhelyszínen a harmóniát keressük, a nagy kerek egész, aminek apró porszemnyi része vagyunk, sérül.

Utazásaink által üvegházhatású gázokat engedünk a légkörbe, hatalmas karbonlábnyomot hagyva magunk után.
2018-ban a Hangák csapata zöldítő akcióterve ennek a közös lábnyomnak a semlegesítésére irányult. 23 mandulafát ültettünk el Alsóörsön, egy új ökoszisztémát teremtve, hogy évek alatt legalább annyi szén-dioxidot kössön meg, mint amennyinek a kibocsájtásáért felelősek vagyunk.

Tégy egy lépést, mindegy mekkorát!

Ez a mottónk.
Az utazás után a legmeghatározóbb kérdés a fesztivál alatt termelődő hulladékok mennyisége. Zöldre érett nőkként, a Hangák közössége kicsit más szemmel tekint a szemetes kukák tartalmára. Erőforrást látunk benne.
Rengeteg felhasznált energiát, tiszta vizet, nyersanyagot. Anyagkörforgás mandalánk, mely helyet kapott a fesztiválon több alkalommal, teljes életciklus elemzéssel vesz górcső alá egy-egy anyagot a nyersanyag kitermeléstől a hulladékká válásig és tovább. A továbbra pedig az élhető, fenntartható alternatíva, ha körforgásban maradhat az anyag, ahelyett, hogy további évszázadokig terhelné környezetünket.
Erre való törekvés a szelektív gyűjtők kihelyezésével a fesztivál szervezői részéről megvalósult. Átadhattuk a körforgásnak a megfelelő színű zsákba helyezve azt, ami feleslegessé vált. A mennyiség, ami így összegyűlt szédítő. 30 köbméter, a legszerényebb átváltással számolva is 3 tonna hulladékot termeltünk. Mit jelent ez Hangaszemmel? 

30 tonna nyersanyagot
1 millió liter vizet!
100 megawatt energiát

A legtöbb hulladék ezek közül minimális, percekben mérhető használat után került a zsákokba az ételudvar környékén.
Gondoljunk bele, hogy ezt mind meg tudtuk volna spórolni 4, egyenként 2 perces tevékenységgel.

  1.      Otthon beteszünk a táskánkba  tányért, poharat, evőeszközt.
  2.      Étkezés előtt magunkhoz vesszük.
  3.      Étkezés után elöblítjük.
  4.      Visszatesszük a táskánkba.

Összesen 8 perc! 8 perc a kényelmünk rovására a természeti erőforrások érdekében!

Önmagunkért!

Hulladékmentessé tenni egy fesztivált nagy kihívás.
Kellenek hozzá a résztvevők is. Az ő tudatosságukra, felelősségvállalásukra építve megvalósítható. Bizonyíték erre két olyan hazai rendezvény, melynek közösségünk részese lehetett. 10 napig eveztünk a Petkupán, ahol 10 tonna szemetet takarítottunk ki a Tisza felső szakaszának árteréből. Eközben saját hulladékunkat a lehető legminimálisabbra mérsékeltük, saját étkészlettel, visszaváltható szódásüvegekkel megoldva az étkezést. 400 ember lakott jól egyetlen gramm műanyagtányér nélkül. Kicsit később pedig tanulni mentünk Zebegénybe a Gyüttment fesztiválra. Ott a szervezőknek sikerült az étkezdékből teljesen kiszorítani az eldobható tányérok-poharak tömkelegét, mi több, szemeteskukák nélkül biztosítani helyszínt, jogosan bízva abban, hogy nem lesz rájuk szükség.

Úgy döntöttünk teszünk egy jó nagy lépést a hulladékmentes Everness felé!
Velünk tartotok jövőre is?

 pohártányér.jpg