VÉRIVÓ BUDDHÁK, AVAGY A MEGVILÁGOSODÁS GYÖNYÖRŰ SZIGORÚSÁGA

Városi Jógik: Virág és Magunam

2015-12-06

A megvilágosodás nem csupán mosoly az arcon, ha sikerül időnként belépnünk az igazság természetébe, meglepődünk. A szabadság nem szelíd és nem békés, hanem ezeken a minőségeken túli.

Miért nem nevet minden megvilágosodott? 
Talán láttál már képeket, fotókat vagy festményeket híres mesterekről, hegyekben élő remetékről. Vannak, akik derűsen mosolyognak, sőt, hangosan kacagnak, de vannak szigorú, haragos tekintetűek is, akikre nem könnyű hosszan nézni. Amikor vágyódva közeledünk a megvilágosodás felé, számos elképzelésünk van a szabadságról. Szeretnénk hinni, hogy egy békés, szelíd, szeretetreméltó és tiszta tudatállapot vár ránk, tele fénnyel és boldogsággal. Szeretnénk hinni, hogy a felébredésünk mindenkit boldoggá tesz majd, kivétel nélkül.

Amikor azonban betekintéseink lesznek a megvilágosodás áldásába, vagyis sikerül időnként belépnünk az igazság természetébe, meglepődünk. A szabadság nem szelíd és nem békés, hanem ezeken a minőségeken túli. Megfogalmazhatatlanul mindenféle és egyféle egyben. Semmiképpen sem a béke szigete, hanem határtalan, végtelen tér és lehetőség. Ebben a végtelen lehetőségben pedig bármi megnyilvánulhat, még a szigorúság és a harag is, ragyogó formában testet öltve. A szabad jógik nem mindig nevetnek. Néha előveszik vérszomjas, szigorú arcukat és úgy szeretnek, hogy közben ordítanak. Néha a mesterek úgy nevelnek, hogy pofont adnak, néha a szentek úgy segítenek, hogy falakat omlasztanak. A megvilágosodás meghaladja elképzeléseinket, és ledönti a rózsaszín elképzelések falát.

Vérivó Buddhák, vérivó jógik

Amikor a megvilágosodás energiáját ábrázoló képeket keresünk, az ázsiai hagyományokban számos haragvó istenséggel és Buddhával találkozhatunk. Arcuk haragos, sőt, állati; testük tömör és izmos; körülöttük minden lángol; alattuk eltaposott lények fekszenek; felettük a tiszta kék égbolt ragyog; kezeikben veszélyesnek tűnő tárgyak, ékszereik koponyák és bőrök. Eme félelmetes ábrázolások akkor válnak igazán ijesztővé, amikor felfedezzük a vért az előttük tartott koponyacsészékben. Kik ők? Miért isznak vért, miért borítanak lángba mindent, miért taposnak a lényeken? A vérivó, vagy más néven haragvó Buddhák a megvilágosodás szigorúságának szimbólumai. Arra tanítanak, hogy engedjük el mézes mázos elképzeléseinket, és inkább adjuk meg magunkat az igazságnak! Az igazság kemény, nyers, őszinte, és nem akar kedveskedni. Csak annak mutatja a dolgokat, amilyenek azok valójában. Ekként a vérivó Buddhák megmutatják a végtelen szeretet éles, kemény formáját. Úgy tanítanak, hogy az igazság kését a szívünkbe mártják, mert így érezzük meg igazán annak valóságát.

 haragos.jpg

 

Ebben a gyönyörű, ősi szimbolikában mindennek jelentősége van:

 - a lángok a megvilágosodás iránt érzett, minden félreértést elpusztító belső tűz jelképei,

 - a vér az átalakításra váró energiáink szimbóluma, amit a Buddha megiszik, s ezáltal nektárrá lényegül,

 - az eltaposott lények azt jelentik, hogy a szabadság túllép a testi- lelki szenvedésen, magán a mulandóságon,

 - a fegyverek szellemi fegyvereink, melyeket ügyes módszerekkel ébreszthetünk fel magunkban,

 - az állatias külső a totális, nyers szabadság szimbóluma, mely túllép az emberin és a hétköznapin.

 

 A haragvó Buddhák jógi szemmel

Modern, városi jógikként mindennel és mindenkivel gyakorlunk. Nem válogatunk, és nem várakozunk: a felbukkanó helyzeteket a megvilágosodás tanításaként látjuk, és folyamatosan ébredünk. Ebben a szemléletmódban gyakran szembesülünk a haragvó Buddhák megjelenésével. Látjuk őket felbukkanni a kiabáló autósok torkában, a közeledő nyári viharban és a hangosan ordító csecsemőkben. Ott vannak harcos gyakorlatainkban, mély meditációinkban, édesanyánk szigorúságában. Állandóan megmutatkoznak a mesterünk kemény útmutatásaiban, és fegyelemre tanító tetteiben is. S végül megtaláljuk őket saját szívünkben, mert mindannyian vérivó Buddhák vagyunk, akik meglátják a hétköznapi mélyén megbújó szabadságot.


Városi jógi átadások a vérivó Buddhákról

A Városi jógi tanításai között kiemelt jelentősége van a haragvó Buddhák szemléletének. Nem csupán róluk, de velük gyakorlunk, sőt, elsősorban a legközvetlenebb megközelítést adjuk át. Ebben a látásmódban a Vérivó Buddha maga a megvilágosodás, a minden, s ezért Te is az vagy, már most is. Ha érzed a hívást, ha már egyszer is megcsapott a szabadság lángjainak forrósága, akkor tudod: muszáj elégetni a felesleget magadban, hogy a hamuban megtalálhasd igazi önmagadat. Mert az igazság olyan, akár a gyémánt, törhetetlen, színtiszta, örök.
Ennek felismerésében tudunk segíteni.