Ültess velünk te is a Föld napján!

Galli Kriszta

2018-04-12

Valamikor réges-régen léteztek vándornépek, melyek az időjárás kiszámítható varázskerekétől hajtva költöztek télen melegebb, nyáron hűvösebb területekre. Rendkívül fontosnak tartották, hogy azt a helyet, melyet épp elhagyni készülnek, - szó szerint szedve a sátorfájukat - úgy adják vissza a Földanyának, mintha ott sem lettek volna.

Egyrészt hálából, amiért oly bőséggel ajándékozta meg őket, s ezért nem okozhattak kárt Neki, másrészt, hogy amikor ők, gyermekeik vagy unokáik majd visszatérnek ugyanarra a helyre, ismét bőséges áldásra számíthassanak. Akkor még meg sem kellett fogalmazni, hogy a Földet csak kölcsönbe kapták, annyira természetes volt ez a hozzáállás.

Most már több száz éve, hogy megfeledkezett az emberiség a kapott kölcsönről, s a XX. század vége óta egyre több jelenség erőteljesen figyelmeztet a kamatos tartozásra. 
Szerencsére egyre többen vagyunk, akik hajlandóságot mutatunk az adósság rendezésére. Egy Everness Fesztiválozó tudja, hogy a tudatosság magában foglalja a környezet-tudatosságot is.
 
Mi is szedjük néha a sátorfánkat, hogy évente pár napra, esetleg 1-2 hétre melegebb, vagy hűvösebb éghajlatú vidékre költözzünk vakáció címszóval, de még soha, senkinek nem jutott eszébe, hogy amit elvett ezalatt az idő alatt, azt vissza is adja a bolygónak. Egészen eddig!
A tavalyi Everness Fesztivál egyik zöldítő részlege volt az Ökologistic Alapítvány női közössége: a Hangák csapata. Az újrahasznosítás mandalájának felállítása és a szelektív szemétgyűjtés támogatása mellett, legnagyobb volumenű programjuk a fesztivállal kapcsolatban a fesztiválozók utazásához kapcsolódó karbonlábnyom-semlegesítés volt. Ez azt jelenti, hogy vállalták a kiszámolását annak, hogy a különböző közlekedési eszközök, melyeket a nyaralók a fesztiválra, majd onnan hazajutásukhoz használtak, mennyi káros anyagot bocsátottak ki, majd ezután annak, hogy hány darab fa képes ezt a kárt semmissé tenni - hogy aztán ezt a famennyiséget szépen el lehessen ültetni.
A fesztiválra érkezők találkozhattak a Hangákkal a rekkenő hőségben kibírt sorban állás után, és pillanatok alatt rájöhettek, hogy csak akkor juthatnak közelebb a hűsítő Balatonhoz, ha válaszolnak az utazásukkal kapcsolatos kérdésekre. A kezdeményezésre a fesztiválozók lelkesedéssel és támogatással feleltek, ami lehetővé tette, hogy az Ökologistic Alapítvány a Greendependent Intézet szakértőinek segítségével megpróbálja kiszámítani a lehető legpontosabb értékeket.
 
A fájdalmasan megdöbbentő adatok szerint a 2017. évi Everness Fesztivál kb 6000 látogatójának karbonlábnyoma óriási: kizárólag az emberek oda-vissza utazása autóval, vonattal, busszal, repülővel 25 tonna széndioxidot engedett ki a levegőbe. Megtanultuk, hogy ebből a szént a növények a fotoszintézis alatt beépítik önnön testükbe, a számukra felesleges oxigén pedig így felszabadulva dúsítja a levegőnket. A gyümölcsfák a legszorgalmasabbak. Rendkívüli különlegességű számítások szerint, ami a feldolgozási kapacitás növekedésével is kalkulál, ezt a tömeget kb 50 év alatt semlegesíti 23 db mandulafa. Ahogy Vészity Katától, az Ökologistic Alapítvány zöldszívű elnökétől megtudtuk: "És mivel 21 fától kezdve már erdőről, komplett ökoszisztémáról beszélünk, így a csodálatos fotoszintézisben az idő előrehaladtával egyre több növény vesz majd részt az avarszinttől a cserjeszinten át a lombokig. Ezt nevezzük ökoszisztéma szolgáltatásnak."
 
Ezt a 23 mandulamagoncot helyezzük Földanya lábai elé, hogy visszafizessük az utazásunk során keletkezett tartozásunkat, mint valahavolt első ilyen megmozdulás, amit remélhetőleg még sok hasonló követ majd, sok-sok ember által. 
Tesszük ezt a legmélyebb hálával és szeretettel, a fesztiválnak is helyet adó községben, Alsóörsön, a Föld napján, azaz április 22-én vasárnap 15 órakor.


faültetés_2.jpg