TRIBALI EGY KICSIT KÖZELEBBRŐL

Darkó Katalin interjúja

2016-05-02

Idén, 2018-ban újra ellátogat hozzánk a TRIBALI zenekar kavalkádos, megröptetős világzenei egyvelegével. Felidézzük a velük készült korábbi interjút.

Everness: Tribali – mit rejt ez a név?

Tribali: Az együttest Antoine, a dobosunk alapította, és az ő ötlete volt a „Tribali” név is, ami máltaiul annyit jelent, hogy „egy népcsoportból, törzsből való”. A „tribe” szó más nyelvekben is megtalálható. Zenénkben, mely felidézi a világ minden táján fellelhető különböző törzsi zenei dallamokat és ritmusokat, több féle ütőshangszert és más különleges hangszert, mint például a didgeridoot és szitárt is használunk.

 

tribali everness

 

Everness: Azt hallottam, hogy a Tribali az Ghajn Tuffieha (ájn tuffíha) (Malta) öböl aranyszínű homokpartján született – hogyan emlékszel ezekre az időkre?

 

Tribali: Nagyon jól emlékszem, mikor Antoine és társai doboltak és zenéltek a tengerparton, én mindig csodáltam őket ezért. Az az energia, ami körülvette őket csodálatos volt. Végül én is csatlakoztam hozzájuk, és elkezdtünk rendszeresen találkozni, újra meg újra ott a tengerparton. Sose fogom elfelejteni ezeket az időket. Akkor még csak kerestük a hangokat, a dallamokat, a ritmusokat. Hiszem, hogy a gyönyörű öböl csodás energiája is segített abban, hogy elérjük és megtaláljuk mindazt, aminek ma részesei vagyunk.

 

Everness: A Tribali nagyon népszerű lett az elmúlt években Máltán, több ezer hű rajongó vesz részt újra meg újra a Tribali koncertek mágikus zenei utazásain. Hogyan írnád le saját zenei utazásodat Tribalival?

 

Tribali: Ez egy olyan megtapasztalás, mely sok mindenre megtanított, és tanít a mai napig. A semmiből indultunk elvárások nélkül. Célunk mindig az volt, hogy zenénkkel pozitív energiát közvetítsünk. Nem tudtuk, hogyan reagálnak majd az emberek. Meglepett minket is, hogy az évek elteltével milyen sokan kapcsolódtak ehhez a zenei élményhez, és milyen gyorsan gyarapodik a közönség és a rajongók tábora. Személyesen pedig úgy érzem, megkaptam a lehetőséget, hogy kifejezhessem a bennem élő zenei élményeket, meg tanuljak különböző hangszereken játszani, és belemélyüljek a zeneszerzés és dalírás rejtelmeibe. Igazán hálás vagyok, hogy mindezt megélhetem a zenénken keresztül és a zenekar többi tagjával, akik mára már szinte a családommá váltak.

 

tribali everness

 

Everness: Az Everness Fesztivál koncepciója nagyon hasonlít a Tribali világnézetéhez. Más érzés egy megszokott, családias környezetben koncertezni?

 

Tribali: Igen, nagyon sokat segít. Azt hiszem, sokkal könnyebb a közönséggel kapcsolatot teremteni, és biztos vagyok abban, hogy ezt ők is érzik. Mi megteszünk mindent, hogy mindenki nagyon jól érezze magát! Sokat jelent számunkra és boldoggá tesz minket mindig, mikor meghitt családias hangulatban koncertezhetünk. Különös, szép élmény nekünk is és a közönségnek is.

Everness: Egy varázslatos, az 1001 éjszaka meséit idéző városban, Mdinában, Málta ősi fővárosában, születtél és nőttél fel. Hogyan hatott rád és zenédre a város több ezer éves története és a különböző ősi kultúrák emlékének hangulata?

 

Tribali: Nagyon szeretem Mdinát. Története és emlékei különösen inspirálóak. A fallal körülvett város barokk palotáival és szűk utcáival egy nagyon meghitt, kicsi hely, talán ezért is hívják a „csendes város”-nak. A csend nagyon fontos számomra, megteremti a lehetőséget, hogy önmagammal találkozzak. Nagyon egyszerű és nyugodt életet éltünk. Megtanultam, hogy megértő legyek az emberekkel és az élettel szemben. Mindez együttvéve segített abban, hogy azzá váljak, aki ma vagyok. A sok-sok gyönyörű mdinai élményt pedig örök életre kincsként őrzöm.

 

Everness: Kettős életet élsz valójában önmagaddal. Főállásban dolgozol eleget téve a standardizált szabályoknak és szigorú időbeosztásnak, időd többi részében pedig a közkedvelt máltai zenekar, a Tribali frontembereként zenei projekteket, fesztivált, jótékonysági koncerteket szervezel. Hogyan éled meg életedben ezt a kettősséget?

 

Tribali: Nos, ez az életforma mindenekelőtt tökéletes szervezettséget és menedzsmentet igényel. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan munkám van, mely stabil egzisztenciát és elegendő szabadidőt biztosít ahhoz, hogy életem munkaidőn kívüli részét teljes egészében a zenével kapcsolatos feladatokra, új ötletek megvalósítására fordíthatom. Tribalival esténként próbálunk, mivel a csapatból mindenki teljes munkaidőben dolgozik. Szerencsére még így is marad idő az éppen aktuális zenei projektek ügyeit intézni. Valóban, néha nagyon kemény ez a feszített ütem, mégis végül mindig a teljesség érzésének örömével zárom napjaimat.

 

Everness: Több kezdeményezés és együttműködés fűződik a nevedhez zenészként és szervezőként. Ezen projektek elsődleges célja szociálisan hátrányos helyzetű területek, emberek, gyermekek támogatása a zenével, a zenén keresztül. Melyek ezek a projektek és miért csinálod őket?

 

tribali everness

 

Tribali: Hiszek abban, hogy minden művész elhivatottságához hozzátartozik, hogy a társadalmat valamilyen formában támogassa. Kötelességünk, hogy segítsünk olyan embereken, akiknek nem adatottak meg azok a lehetőségek az életben, mint nekünk. Máltán részt veszek különböző kisebb projektekben, melyek a helyi mozgássérült, és különböző egészségügyi illetve szociális problémától szenvedő gyermekeket támogatnak. Számos dob műhelyt tartok terápiás céllal, valamint olyan zenei eseményeket és jótékonysági koncerteket szervezek, melyek bevételét a világszerte misszionárius központoknak továbbítjuk. Az önkéntesség iránti érdeklődésem a misszionárius iskolában töltött évek hatására, misszionáriusi szolgálatot teljesítő tanáraim, példáját követve erősödött meg bennem. Az évek során számos nemzetközi projektben vettem részt, Indiában, Kenyában, Etiópiában, Nepálban. Jelenleg pedig a Fülöp-szigeteken veszek részt egy zenei projektben, mely utcagyereket tanít és támogat.

 

Everness: Máltán elsőként te szerveztél olyan rendezvényeket, ahol a hagyományos ütős hangszerek mellett újrahasznosított anyagokból sajátkészítésű hangszerek is megjelentek. Hol rendezitek meg ezeket az eseményeket, és milyen céllal?

 

Tribali: Újrahasznosított anyagokból készített hangszerekkel iskolákban tartok foglalkozásokat. Így könnyebb felhívni a gyermekek figyelmét a megfelelő hulladékkezelés fontosságára, és nem utolsó sorban egy nagyszerű lehetőség, hogy a ritmus erejével kapcsolódjunk össze. A gyerekek nagyon élvezik az energiát, mely ezeken a foglalkozásokon kialakul, az élmény mindig különleges és felemelő. Évente egyszer Vallettában, Málta fővárosában is rendezünk egy nyilvános eseményt, ahova mindenkit szeretettel várunk saját készítésű hangszerével.

 

Everness: Málta legszínesebb fesztiválja kétséget kizáróan az Earth Garden Festival, melynek te vagy az egyik alapítója és szervezője. Hasonlít az Earth Garden Festival az Everness Fesztiválhoz?

 

Tribali: Igen, az Earth Garden Festivál is nagyon hasonló világnézeti alapokon szerveződik, mint az Everness Fesztivál. Ez is egy ok, amiért annyira megörültünk a meghívásnak, hogy az Everness Fesztiválon adjon koncertet a Tribali. Mint az Everness, Earth Garden is egy családi rendezvény, ahol az emberek figyelme a természetre és a belső térre koncentrálódik. Mindkét fesztivál célja, hogy zenén és művészeteken keresztül erősítse és hirdesse a szeretetet.

 

tribali everness

 

Everness: 2016 júniusában ünnepli 10 éves fennállását az Earth Garden Festival. Tervezitek, hogy még több nemzetközi művészt és zenészt vontok be a programba?

 

Tribali: Az elmúlt 3 évben több nemzetközi előadó is zenélt nálunk, idén különös szeretettel fogadjuk Mohammad Reza Mortazavi dob művészt különleges virtuozitásával a közönség kérésére második alkalommal. Austriából és más országokból is érkeznek előadók. Nagyon örülünk, hogy egyre több a külföldről érkező fesztiválozó is. Igen, további nemzetközi nyitást tervezünk a jövőben.

 

Everness: Szívedhez legközelebb álló projekt a Fülöp szigeteken van, melynek keretében utcagyerekeknek szerveztek zeneiskolát és zenekart. Hogyan léptél kapcsolatba ezzel a projekttel? Miről szól ez a projekt? Mi az, ami eddig megvalósult? Mik a további tervek?

 

Tribali: Két évvel ezelőtt kaptam meghívást egy máltai misszionáriustól, hogy meglátogassam azt a zenei projektet, amely a Bataan városában élő utcagyerekeket támogatja a Fülöp-szigeteken. A gyerekeknek ott nagyon kevés lehetőségük van, nagy részük egyszerűen az utcán él. Ez a projekt kivonja őket a hajléktalan élet viszontagságaiból. Támogatjuk őket élelemmel, általános és zenei oktatással. Jelenleg több mint 90 gyermek vesz részt a programban. Mindezzel egy jobb jövőt biztosítunk nekik. Folyamatosan küldünk hangszereket, anyagi támogatást és megadjuk a lehetőséget, hogy helyi vagy nemzetközi zeneiskola diákjaivá váljanak. Így miután befejezték tanulmányaikat, magasabb színvonalú életet élhetnek, és megszerzett tudásukkal akár zenészként és/vagy zenetanárként szolgálhatják tovább a misszionárius zeneiskolát és zenekarát is. Más zenekarokkal is közreműködünk, csere utakat szervezünk, hogy a gyerekek új országokat és külföldi zenészeket is megismerhessenek. A jövő nagyon reményteli!

 

Everness: Mi a terved, mint zenész, és hogyan látod magad a jövőben, mint magánszemély?

 

Tribali: Tribali révén a zenélés és a zeneszerzés csodás világába merülhetek. A zene révén pedig különböző kultúrákból és társadalmi rétegekből származó nagyszerű emberekkel találkozhatom. Zenészként kívánom, hogy még mélyebben fedezhessem fel ennek a soha véget nem érő zenei utazásnak a rejtelmeit. Magánemberként meghitt, egyszerű életet szeretnék élni. Kívánom, hogy legyen mindig erőm és lehetőségem arra, hogy az arra rászorulókat inspirálni és támogatni tudjam.