Tantra vs Neo-tantra

Tari Valéria

2023-03-31

Most, hogy már ismerjük a tantra eredeti fogalmát, talán nem is értjük, hogyan kapcsolódhatott össze a fogalma a szexualitással. De akkor mi történt? Tari Valéria a sorozat második részében erre ad választ.

A Neo-tantra a tantra balkezes hagyományainak nyugati félreértelmezése, leginkább szexuális elemeket tartalmazó változata, ami általában beavatás nélküli, tudásukat könyvből és fúziókból merítő tanítók gyakorolnak és hirdetnek. Mivel a tantra ezen változatában nincs beavatás, nincs tanítványi lánc, így talán elmondható, hogy eredetiség, így a hitelesség sem garantált.

 

Míg egy tanítványi láncon keresztül kizárólag tiszta információ és tudás áramlik, addig a neo-tantrikus tanítók önmaguk szedik össze azt a tudást, amit terjesztenek. A Neo-tantra így elindított egy új irányzatot, amely magában foglalja a New Age és a modern nyugati értelmezéseket a hagyományos hindu és buddhista tantrikus szexről. Legismertebb neo-tantrikus tanító Osho volt.

 

A neo-tantrikus irányzat éppen ezért szanaszét ágazik, és számtalan formája létezik. Rengeteg csodálatos és hasznos tanítást és gyakorlatot elsajátíthatunk az új irányzat által, ami akár segítheti is a saját személyes fejlődésünket, azonban fontos lehet tudni, hogy nem árt ébernek lenni, mert nagyon sok hamis tanító létezik - nincs tanítványi lánc, nincs releváns tanítás - akik sajnos többet ártanak, mint használnak.

 

A balkezes tantra több olyan rituálét foglal magába, amelyek áthágják a hagyományos hindu erkölcsi normákat. Gyakran mondják, hogy az út legfőképp a sziddhik - természetfeletti képességek - megszerzésére irányul, és gyakran állítják, hogy “rakétát” szerezhetünk ahhoz, hogy elérhessük valós önmagunkat, vagy elérjük a felszabadulást.

 

A balkezes ösvényt különösen erős mágikus áramlat is áthathatja, ami káros is lehet a számunkra! A balkezes iskolák szélsőséges iskolák is lehetnek, amik a társadalom peremén működnek, és távol esnek a védikus hinduizmus eredeti vonalától! Szertartásaikat általában titokban végzik és szektákban működnek. Erre a mai napig van példa.

 

Míg az eredeti tantra követői elutasítják a balkezes tantrát, addig a balkezes tantrát követők nem tudják hátrahagyni a jobbkezes tanításokat, hiszen a tantra princípiumai minden gyakorlatban benne vannak.

 

A releváns tanítók által közvetített Neo-tantra lehet jó és hasznos, hiszen a nyugati gondolkodás gyakran képtelen azonosulni a keleti fogalmakkal. Vannak csodálatos neo-tantrikus gyakorlatok, amik nagy hasznot hozhatnak a monogám párkapcsolatoknak, és a spirituális egyéni és társas
fejlődésnek!

/upload/files/2/evernessmagazin-2023-tantra-5-689.png

A Neo-“tantra” kb 150 éve létezik. Ahogy nyugaton megnőtt az érdeklődés a tantra iránt, úgy minél inkább nyugatra tartott a tanítás, annál inkább torzult az ősi és eredeti tantrikus tudás. (Az eredeti Tantra változatlan maradt a megfelelő tanítványi vonalakon.) Ma extázis kultusznak is tekintik,
amely ötvözi a szexualitást és a spiritualitást, hogy megváltoztassa a szexhez való hozzáállást, és feltételezés szerint közelebb vigyen valós mivoltunkhoz.

 

Ezért sok modern olvasó számára a tantra - tévesen - a spirituális szex, vagy a szent szexualitás szinonimája. Ettől függetlenül a Neo-tantra célja lehet egy meggyőződés is egyben, hogy a szexet szent aktusként is el lehet ismerni, amely képes a résztvevőket magasabb spirituális síkra emelni.
A modern kor embere célorientált, és gyorsan szeretne eredményeket elérni.

 

A tantra hagyományos útja azonban kitartást és hosszú gyakorlást kíván, amihez nincs megfelelő szándék, sem elköteleződés. A Neo-tantra olyan gyakorlatokat kínál, amiben különböző elméletek és gyakorlatok fúziójaként érhetünk el egy magasabb spirituális szintre.

 

A modern kor emberének talán egy kellemes hívószó és kezdet lehet a Neo-tantra, hogy elinduljon az eredeti Tantra megértésében és megtapasztalásában.

Ha érdekel a tantra vagy a Neo-tantra, akkor keresd Tari Valériát és a Kamadeva csapatát bizalommal!


Kamadeva Tantra Szentély


Kamadeva Fénytemplom


Vörös Szentély

 

Ha kíváncsi vagy a sorozat többi darabjára is:
A TANTRA VALÓDI ÉRTELMEZÉSE ÉS JELENTÉSE