SZERETETBUROKKAL A NYUGALOMÉRT

Interjú

2015-11-22

Ha az Everness Fesztivál után otthon is szeretnéd kiélvezni a hang és a zene gyógyító, harmonizáló erejét, tarts a Hangutazókkal! Bársony Bálint, a zenekar egyik tagja és Bérczes Ádám mesél az új formációról.

Elmesélnétek nekünk, mi is pontosan a Hangutazók?
B.B.: A Hangutazók 2014 végén alakult elsődlegesen azzal a céllal, hogy hangtálas hangfürdőket tartsunk egzotikus és szakrális hangszerekkel kiegészítve. Több alkalommal is ellátogattunk Dunaföldvárra, ahol mindig nagy sikernek örvendett a kezdeményezésünk. Ezután elindultak rendszeres hangfürdőink a MOM Kulturális Központban is, ahol már Puskás Brigi is csatlakozott hozzánk hangtálaival. Innentől teljesen felgyorsultak az események, és egy öt fős csapattal 2015 februárjában expedícióit indítottunk Nepálba, ahol tanításokat és beavatásokat kaptunk sokgenerációs hangtálkészítő és hangtállal gyógyító családok vezetőitől, mestereitől.

Utazásunkat nemcsak képben, hanem hangban is végig dokumentáltuk. Így született meg az utazásunk alatt inspirálódott Indulj el című első lemezünk, amelyen a három alaptagon, Jäger Dávidon, Sas Andráson és rajtam kívül még jóbarátunk, Tar Gergely is közreműködik egy dal erejéig tabláján. A lemez tulajdonképpen 80 percnyi áramlás, amely körbe-körbe hallgatva egyfajta szeretetburkot képez a hallgató körül, aki így teljes nyugalomba kerül.

 bb hangutazó 2.jpg

B.Á.:  A Hangutazók egy zenei formáció, mondjuk úgy együttes. A csapat egyedisége egyrészt a zenével való viszonyukban rejlik, másrészt a zenében, amit előadnak. Ezt leginkább az mutatja be, hogy többnyire úgynevezett Hangfürdőket, Hangutazásokat tartanak. Ezek olyan foglalkozások, melyen a közönség, azaz a vendégek, egy matracra  kényelmesen elhelyezkedve a nepáli hangtálak csakratisztitó energetizálását élvezik meditatív állapotban. Ezeken a hangutazásokon, a nepáli hangtálak mellett egyéb keleti, egzotikus hangszereket is alkalmaznak, így a meditációt egy zenei élmény is kíséri. A Hangutazásokon különböző felállásban vesznek részt, ideális az amikor a három zenész mellett Puskás Brigitta hangterapeuta is részt vesz, a női energiát behozva a térbe. A Hangutazók a zenével gyógyítanak. Vigyázat teljesen addiktív! :)

Milyen zenét játszik az együttes?
B.B.: Akusztikus zenét játszunk, amelynek legfontosabb hangszerei a hangtálak, a hangdrumok, a sarangi, a shakuachi, a dobok,  a gitár és az énekhangok.
B.Á.: Szerencsére nehéz besorolni a produkció zenéjének műfaját. Hallottuk már new age-nek, spiripopnak, de mi a világzenei megjelölést szeretjük a leginkább, hiszen autentikus keleti hangszerek szólalnak meg kezeik közt. Első Indulj el című albumukon egyaránt hallhatók instrumentális és vokális darabok is.

Mi a formáció célja a zenei élmény átadásán túl?
B.B.: A célunk elsősorban a tiszta rezgések által egyfajta „kikapcsolás” lehetőségének nyújtása, a rohanó világban tapasztalható gondolatkavalkád megállítása, és a befelé figyelés megteremtésének lehetősége. Ha mindez csak egy kis időre is, de sikerül, sokkal kiegyensúlyozottabbak, kreatívabbak és boldogabbak lehetünk. Természetesen nem elég hozzá csak a zene és a rezgések, hiszen a hallgatónál dől el, hogy milyen hatással lesz rá, mennyire tudja befogadni, átengedni a rezgéseket és ellazulni, harmóniába kerülni saját magával.
B.Á.: A formáció határozott célja, hogy a meditációt, a spiritualitást, a rezgéssel való megismerkedést egy olyan környezetben mutassa meg a közönségnek, amit az jellegénél fogva könnyebben befogadhat. Közönségük közt egyaránt megtalálhatók a már szellemi útjukon járók, mint az úgy nevezett keresők, de egyre többen jönnek olyan barátok is, akik semmiről nem hallottak még semmit, de az egy órás csakratisztítást követően saját tapasztalatukra hagyatkozva kezdenek el kérdéseket feltenni. A formáció célja összességében, hogy hozzájáruljon a bolygón tapasztalható tudatváltáshoz. Mi ezekkel a Hangutazásokkal vesszük ki a részünket belőle.