SELFNESS Yoga egész héten a fesztiválon

Medvegy Gergely vaisnava teológus és jógamester bemutatkozása

2018-06-02

Mi a tudatosság számomra? Ezek jutnak eszembe: önismeret, elfogadás, személyiségfejlesztés, összhang, egészség, lelki élet.

Önismeret alatt arra gondolok, hogy tudom mi a természetem, vagyis mik az adottságaim és képességeim, valamint tisztában vagyok a jellememmel, vagyis azzal, hogy milyen személy vagyok. Szerintem mindehhez leginkább elmélyülésre és őszinteségre van szükség.
Elfogadás az, amikor szeretem magam azokkal a tulajdonságokkal, amiket a sorstól kaptam. Ha alacsony vagy magas, fekete vagy fehér, sovány vagy telt, beszédes vagy halk, introvertált vagy extrovertált, stb. vagyok, akkor ilyen módon fogadom el magam és élvezem annak előnyeit, lefoglalom a hasznos oldalait, és természetesen másokat is úgy fogadok el, ahogyan vannak. Ehhez nagyon hasznos az együttérzés és a tolerancia kialakítása.
A testi tulajdonságok és képességek adottak, de a jellem változtatható. Személyiségfejlesztés az, amikor jobbá teszem magam. A hazugság, az irigység, az önzőség, a büszkeség, a türelmetlenség, az agresszió, az érzelmetlenség helyett igyekszem az őszinteséget, az együttérzést, az odaadást, az alázatot, a türelmet, a gyengédséget és a szeretetet választani. A rossz tulajdonságaimat átváltoztatom jókká. Mindez sikeres lehet, ha gyakorlom az önkontrollt és kitartó vagyok.
 19401799_2008186146076083_1108261651619664686_o.jpg
A világ, és benne minden létező, bizonyos rend és rendszer szerint él és létezik. A nagy egységen belül mindennek és mindenkinek meg van a saját helye és szerepe. Van egy nagy gép és vannak annak az alkatrészei. Ha önmagamat elhelyezem ebben a gépben és a lényemmel hozzájárulok az egészhez, akkor részévé válok a természet működésének, összhangba kerülök vele. Hasznos leszek önmagam és mások számára. Rálelek a helyemre és arra a feladatra, amellyel szolgálhatok másokat, illetve örömöt, szeretetet tapasztalhatok és adhatok. A legjobb, amit ezen a területen követni lehet: az az együttműködés és a közösségi tudat.
Egészség az, amikor összhangban vagyok a világgal, igaz emberként élek és odafigyelek arra, hogy se magamnak, se másoknak ne ártsak. Figyelek a táplálkozásra, a mozgásra, a gondolataimra, a lelki gyakorlataimra. Ha mindez jelen van, akkor tudatom kiegyensúlyozottá válik és ha a tudatom jól működik, akkor minden más; a testem és az életem is jól működik. A rendszeresség és a gyakorlás tud a legjobb támasz lenni ezen az úton.
 
Mindezeken túl lelki tudással fejlesztem magam és megértem, hogy a végső világ nem ez az anyagi világ, hanem az ezen túl lézető lelki világ. Megtapasztalom, hogy nem vagyok azonos a testemmel, hanem egy lélek vagyok. Lélek vagyok, amely mindig létező, tudással és boldogsággal teli, amely léleknek van egy örök kapcsolata a Legfelsőbb Lélekkel, Istennel. Ha ez a kapcsolódás újra felébred, akkor túláradó elégedettség és szeretet önti el az önvalót, megnyilvánul az abszolút tudatosság.
 
A jóga végtelenül ősi, a védikus szentírások tanításaira épülő életvezetési rendszer, amely a filozófiájával és a gyakorlataival (ászanák, pránájáma, relaxáció, meditáció) megtanít az igazi tudatosságra, amely egy valóban tapasztalható pozitív változást idézhet elő az életünkben.
Nem elég csak vágyni a változásra, tenni is kell érte! Saját tapasztalatom szerint az Everness Fesztivál remek lehetőség arra, hogy a fent leírt dolgokat kipróbáljuk, tudásra leljünk, gyakoroljunk, hasonló emberekkel barátkozzunk és elkezdjük kifejleszteni mindazon kedvező tulajdonságokat, amit megadják számunkra a tudatosságot.
 
Ha szeretnétek elmélyülni a jógában, látogassatok el weboldalamra vagy Facebook oldalamra. Az Evernesses programjaimat pedig itt találjátok.

 19401799_2008186146076083_1108261651619664686_o.jpg