Őszintén...

Somogyi Eszter

2021-06-10

Villáminterjú Klein-Szőke Viktóriával, az Everness „anyukájával” és programszervezőjével

Somogyi Eszter: - Ha egyetlen szóval kellene jellemezned a múlt évedet, mi lenne az?

 

Klein-Szőke Viktória: - Ez könnyű. Hullámvasút.

 

SE: - Nagyon régóta jársz belső utakon, milyen módon inspirál a saját fejlődésed a fesztivál programszervezésében?

 

KSZV: - Szorosan kapcsolódik a kettő egymáshoz. Egy példával élve, a múlt évben nagyon sokat dolgoztam magamon Byron Katie 4 kérdésével. És már jött is az ötlet, hogy kérjük fel Balogh Ottót, aki Buddha üzenetének 21. századi formája Byron Katie 4 kérdése által címmel tart majd előadást.

 

SE: - Mi hiányzott neked a leginkább tavaly, hogy elmaradt a fesztivál?

 

KSZV: - Egyértelműen a közösség és a kapcsolódások. Valamint a mozgás és a találkozás szabadsága.

 

SE: - Mit tudtál ezekkel kezdeni, hogyan nyúltál hozzájuk?

 

KSZV: - Valójában nagyon mélyen érintettek a korlátozások, olyannyira hogy pánikrohamok uralkodtak el rajtam. Az elmúlt évtizedekben rengeteg féle öngyógyító technikát tanultam, a javát most ideje volt újra előhívni. Kemény időszak volt.

 

SE: - Hogy érzed, mi az, amit kitermelt benned ez a folyamat?

 

KSZV: - A bizonyosságot önmagamban. Hogy, ha helyzet van, képes vagyok elővenni mindazt, amit tanultam és kihúzni magam a mocsárból. Hogy újra csak megtapasztaltam a belső erőmet, ami akkor is elérhető számomra, ha kint éppen minden összeomlik. Másfelől pedig nagyon mély kapcsolódásokat hozott a múlt év. Sokkal kevesebb emberrel érintkeztem, de ezek a viszonyok mind mélyebbeké, őszintébbeké és nyitottabbaká váltak.

 

SE: - Az Everness életében mit érlelt meg a múlt év?

 

KSZV: - Újra csak megtapasztaltuk, hogy mennyire rugalmas „rendszer” is az Everness. Amikor elvileg semmi sem volt, akkor szökött szárba az Akadémia, elindult többféle kisrendezvény tervezése és lassan elkészül a társkeresőnk is. Valahogy ez a megújulási képesség stabilitást ad a legnagyobb változások közepette is.

 

SE: - Mi az a két program, amit leginkább vársz a nyári Nomádon és a Fesztiválon?

 

KSZV: - A Nomádon már nagyon szeretnék újra hangfürdőzni a fűben, augusztusra pedig talán Palya Bea koncertjét mondanám.