Mi kicsi korlátolt elménk

Szerző: Somogyi Eszter, Lektorálta: Gánti Bence pszichológus

2018-04-03

Logikus gondolkodóként, számtalan helyesnek ítélt racionális döntéssel a hátunk mögött, hajlamosak vagyunk azt hinni, ha jól használjuk, elménk kiváló zászlóshajóként vezet minket a boldogságunk felé.
Valójában azonban bizonyos helyzetekben éppen ő állja el az utunkat.


1. Az elménk praktikus
Tudja hol kell villamosjegyet venni, miért jó a harisnyát a szoknya előtt felhúzni, mennyivel kell több muffint eladnunk ahhoz, hogy megvehessük azt a magassarkút. Mindennapi tevékenységeinket, ha úgy tetszik kézben tartja.

2. Az elménk okos
Felbecsülhetetlen mennyiségű információt raktároz el. Olyan mint egy lejátszó, amire 300 évnyi anyag fér rá. Az életben szerzett tapasztalatinkból következtetéseket von le, rendszereket és hozzájuk rendszerelméleteket alkot. Ezek alapján sémákat épít a működésre. Később a sémákat is elraktározza.

3. Az elménk biztonságpárti
Tartja magát az így kialakított szabályaihoz. Nem lépi át maga által szabott kereteket.

4. Az elménk korlátos
Nem lép és nem is képes átlépni saját maga által szabott határokat. Befogadóképességét tapasztalatai alapján kialakított sematikus rendszere határozza meg.

5. Mert az elménk biztonságpárti... számára egyetlen rendszer létezik, a saját működési modellje. Ebben értelmezi a világot. Az elménk, bármennyire is próbál az lenni vagy annak látszani, nem nyitott.

6. Az elménk azt hiszi, hogy „okos
Minden alkalommal, amikor azt gondoljuk, átlátjuk a helyzeteinket és képesek vagyunk racionális döntést hozni, elfelejtjük, hogy számtalan kísérlet kimutatta, döntéseink mélyén valójában érzelmi motivációk, félelmek, vágyak állnak. Ennek ellenére az elménk rendre elhiteti velünk, hogy döntésre egyedül ő képes, hiszen legnagyobb félelme a kontroll elvesztése.

7. Az elménk praktikus
Az elme nem tud mit kezdeni a lét spontán örömével, az intuíció felbukkanásával, mindezek rendszeridegenek számára, ezért egyre inkább igyekszik eltávolítani minket tőlük.

8. És végül:
Az elménkkel nincsen semmi baj. Csak helyén kell kezelni őt. Elménk fogságából racionális kiút nem létezik. Ha létezne, azzal az elménk tisztában lenne. Korlátai közül kivezetni éppen ezért olyan különleges dolgok képesek, mint például a felbukkanó intuíció, a közösségben létrejövő többlet erő, a természet érintése. A tudatosság, amivel rátekintünk, segít elfogadni elménk korlátait és szellemünk korlátlanságát.

korlátolt_elme_1.png