Meditáció mozgásban

Boros Petra

2019-06-12

A meditáció alatt sokan a hosszas, szemlélődő, nyugodt csendben ülést értik. Pedig ez nem egészen így van. Sőt! Maga a meditáció gyakran épp hogy kimozdít a komfort zónánkból és nem engedi, hogy a számunkra kényelmesben, a jól megszokottban maradjunk. Ennek egy speciális változata, amikor túl azon, hogy a szemléletmódot változtatja meg, azaz viszonyunkat a világhoz, még fizikai szinten is kihívás elé állít azzal, hogy mozgásba lendít.

Ennek egy ősi formája a Sétáló meditáció, melyet könnyű beilleszteni a mindennapokba. Észrevetted már, hogy ha csak a lépéseid ritmusára figyelsz, az milyen éles jelenlétet ébreszt? Mennyi jó érzés keletkezik, amint elrugaszkodik, majd megérkezik talpad a földre újra és újra! Felszabadul, majd biztonságosan landol. Repül a levegőben, hogy megérkezzen ismét, gördülékenyen, mégis határozottan. Könnyedség és erő felszabadult játéka ez. Ha elég ideig és elmélyülten figyelsz, te magad válsz a lépéssé, friss jelenlétté, a mozdulat örömévé. Figyelmetlenségeden szó szerint túlléphetsz így.

 

A Város mandala meditáció a modern kor emberének kínál fantasztikus lehetőséget. Bárhová nézel, bármerre is jársz-kelsz városodban, akár meditálhatsz is közben :)

 

Fontos néha látnod, hogy a dolgok körülötted, mégis veled kapcsolatban zajlanak. Nézz, tapints, szaglássz és akár behúnyt szemmel fülelj: érzékeld a város lüktető, izgalmas játékát!Jó így járni az utakat, tükörként nézni emberek arcába, ritmusként hallgatni a város zaját! Engedd el bátran, ami eddig bosszantott, és csak élvezd ezt a kiszámíthatatlan sokszínűséget. Fejlessz ki hálát, hogy van egy város, melyben együtt ébredsz, lélegzel, gondolkozol és érzel több ezer emberrel, és hogy bármikor gyakorolhatsz benne!

 

Szél meditációnk a természetben végezhető gyakorlatok közül az egyik nagy kedvencem.  Tiszteletet és vakmerő frissességet ébreszt, így a lustaság tökéletes ellenszere! Figyeld ahogy arcod simogatja, majd belekap hajadba sétálás vagy biciklizés közben, hallgasd hangját, zenéjét, add meg magad neki!Belegondoltál már, hogy ez a hatalmas láthatatlan élőlény valahol épp mozgásban van mindig a világban? Kifújja az unalom porát, óriás hajókat és óceánokat mozgat meg, vihart kavar, miközben tudatodban is átsüvít.

 

Az sem baj, ha fázol, ahogy kívül süvítve, belül duruzsolva átjár… te csak kacagva lélegezz mélyeket, szabadon! Ünnepeld hogy létezik a szél, mely mindig valami frisnnek, újnak a kezdete, huncut, játékos ígérete.