Intim izmok és intimitás - 33 év tapasztalata

Kriston Andrea

2019-06-10

Számtalan testi tünet jelenhet meg a szexuális elégedetlenség jeleként. Egészségünket befolyásoló döntéseket hozunk akkor, amikor valakit közel engedünk magunkhoz, és átéljük érintéseit. Az érintkezés vezethet örömhöz, de akár komolyan rombolhatja is az önérértékelést. Milyen tényezőktől lesz emelkedett az intimitás, amikor stresszforrásból teljességet segítő élménnyé válik?

Mondhatnánk, hogy milyen jó dolgunk van, hiszen nem metszik ki a klitoriszunkat az első vérzés jelentkezésekor, vagy nem zárnak be nagylánnyá válásunk ünnepeként egy sötét szobába, ahonnan majd a Nap feleségeként lépünk ki. Szerencsére nálunk a felvilágosítás nem arról szól, hogy miként nyújtsuk a szeméremajkainkat a férfi örömére készülve, vagy nem kennek be szénporral és oposszumzsírral az ünnep alkalmából. Tehát mondhatnánk mi nők, nagyon jó körülmények között fejlődhetünk - ahhoz képest például, hogy 1920-ban egy magyar származású amerikai orvos, dr. Scharm kimutatta, a menstruáló nő mérget bocsát ki, amit el is nevezett menotoxinnak. Ezt igazolta egy másik doktor 1935-ben, és kiegészítette azzal, hogy a menstruáló nőnek nem csupán a vére mérgező, hanem minden nedve,

 

sőt, még a lehelete is.

 

Nem is csoda, hogy abban hittek, amelyik férfinak menstruáló nővel van dolga, az lassú halált hal.

 

Amikor 1991-ben kiadták az Intim női torna című könyvemet (szerzőtársam, Dr. Ruszonyi Péter), akkor komoly izgalmat váltott ki azok körében, akik kezükbe vették. A nők nagyon ki voltak rá éhezve, mert rögtön az első nyomásnál 30 ezer példányban kelt el. A barátnőm, aki még akkor nem ismert, nem merte megfogni a könyvesboltban csupán a címe miatt, pedig nagyon kíváncsi volt rá... Az egyik országos csatorna szponzora volt az 1991-ben megjelent intimtorna videónak, de a tv-ben nem lehetett kimondani a menstruáció szót.

 

Ma már a vacsora közben háttérben futó tévéprogramok reklámjaiban is hallhatunk hüvelygombáról, jól szívó menstruációs betétről, igazi életérzést adó inkontinencia betétről, prosztata megnagyobbodásnál, könnyű vizelést segítő szerről, merevedést támogató tablettáról. A fiataljaink hamarabb látnak felnőtt filmet, mint ahogy biológia órán szóba kerülnének a fajfenntartás szervei.

 

A jelen mozaikjához adnék még egy képet. Ma egy tévéfelvételen voltam, ahol részt vett egy férfi vendég is, aki férfi divattal foglalkozik, ezért sokat van férfiak táraságában. Nagyon büszke volt arra, hogy a férfiaknak mindig is igényük volt, hogy összejárjanak. Na, itt már nem nagyon értettünk egyet, amikor erre elmondtam, hogy szerintem a nőknek is igényük lenne a női társaságra, csak a régmúltban, amikor a falvakban kocsma épült a templom és a bolt mellé, akkor amíg egyes férfiak társasági életet éltek, addig a nők otthon nevelték a gyerekeket. Majd elmondta, hogy ők komoly dolgokat beszélnek meg férfi társaságban egy szivar vagy sör mellett. Itt viszont már nem voltunk barátok, ezért elmondtam, hogy szerintem gyakorta ezek nagyon felszínes beszélgetések (ettől még lehetnek nagyon jólesők is, természetesen). Majd folytattam, amitől a nagyon magabiztos férfi zavart lett. Elmondtam, hogy szerintem haverok között ritkán van olyan témáról szó, ami erősen érinti a férfiakat: merevedési probléma, magömlési zavar, prosztata probléma... Itt már látszott rajta, hogy ez már tényleg átütötte a tabu határait.

 

33 éve hallgatom a nők, férfiak intim történeteit,

 

amikről ritkán beszélnek barátaiknak, vagy akár még a partnerüknek is. Ezek nagyon zavarba ejtő témák, gyakorta megviselnek, mert sok energiát vonnak el tőlünk megoldás hiányában. És igen, tényleg fölösleges lenne beszélgetni ilyen témákról, ha azokra nem kapunk megoldást. De megoldások vannak az intim tünetekre is, csak nem az orvostól kapjuk meg ezeket. A szakember sokat tehet értünk, de nem lehet felelős azon érzelmi folyamatokért, amit mi élünk át. Az intimitás területén átélt érzelmek következményei gyakorta jelentkeznek endometriózis, PCOS, menstruációs zavar, meddőség, gyulladások, fájdalmas aktus, libidózavar, prosztata probléma, merevedési zavar, korai magömlés, alacsony spermaszám formájában. Ezek hátterében mindig sikertelen érzelmi forgatókönyv, helytelen döntéshozatal található, ami kihat az önértékelésünkre.

 

Tehát hiába van már „jó dolgunk”, hiszen orvosok segítenek, ha kell gyógyszerrel, műtéttel, tudjuk, hogy ez gyakorta nem hozza magával a várt tünetmentességet. 33 éve, Kazincbarcikán találtam ki a módszerem, és oktatni kezdtem a Kertvárosi Általános Iskolában. Ebből fejlődött ki az a módszer, aminek az intim torna nevet adtam, mára Kriston Intim Torna lett nagykorára. Ez idő alatt sok minden változott... Bátrabbak lettünk, több ismerethez férünk hozzá, de még mindig van mit tenni annak érdekében, hogy

 

mindkét nem számára hajtómotorrá váljon az intimitás.

 

Ennek egyik összetevője, hogy azt engedjük közel magunkhoz, akire szívünk is vágyik. Az egészségünk egyik tényezője, hogy kit engedünk közel magunkhoz. Ha erre képessé válunk, akkor sokkal egészségesebbé válhatunk, nő és férfi egyaránt.

 

Találkozunk június végén az Everness Fesztiválon!
 

/upload/files/2/ckeditor-kriston-andrea-intimtorna-szovegkozi-5cebf6360e454-713.jpg

Forrás: Új Egyensúly