Hol kezdődöm én?

Vészity Katalin írása

2018-05-25

Kétféle hajtómechanizmusa van elménknek. Velünk született és szerzett hajtóerőink mozgatnak minket, csakúgy, mint a többi emlőst a Földön. Eredendő hajtóerőnk önmagunk és a faj fenntartására irányul, de szerzett hajtóerőink képesek ezeket felülírni.  
Olyannyira, hogy egy szerzett hajtóerő kiolthatja az eredendőt.

hangák_knoll_cl.jpg
Gondoljunk csak arra, hogy hányan haltak meg eszmékért. Knoll József agykutató több, mint 60 évet szentelt ezen hajtóerők vizsgálatának. Kutatásaiban rámutatott, hogy az ember képes tanulással, tréninggel, de akár szándékos befolyásolás által is szerzett hajtóerők beépítésére agykérgébe. Felépít magának egy virtuális Világot, melyben másodlagossá válik saját élete. A kutató ezt így szemléltette: Amikor az ember megszületik, akkor kap egy könyvet, melyben 100 milliárdnál is több üres lap van és azt ír rá élete során, amit csak akar. 
Képesek vagyunk tehát felépíteni elménkben egy olyan Világot, mely nem létezik, a természet törvényei nem irányadóak benne. Ez a virtuális Világ gyakran manipuláció eredménye és nem csak hadvezérek használják fegyverként, de erre alapszik fogyasztói társadalmunk is. A kutató egy mítoszvezérelt társadalmat írt le, melyben a korlátlan teljesítőképességű ember jobb kezével alkot, bal kezével pusztít.

Létezik azonban egy marketingvezérelt táradalom, egy olyan virtuális Világgal, amiben a jövőkép csak addig terjed, hogy mit tudok megvenni holnap, a jövő héten vagy 5 év múlva. A marketingvezérelt társadalomban igényeket generálnak Világunkba az ÉN kulcsszavára építve, elhitetve, hogy a fejlődés, növekedés határtalan, a Föld erőforrásai kiapaszthatatlanok és a fogyasztás tart minket életben. Hogyan válik másodlagossá ebben a hajtóerőben saját életünk, ha az ÉN-re, az individuumra épül?
Bár sokszor tisztában vagyunk vele, hogy pusztítjuk a saját életfeltételeinket biztosító bioszférát, az egészségtelen műételekkel saját testünket, a stresszel, hajszával lelkünket, szellemünket, mégis követjük szavát. Szerzett/beépített hajtóerőinkhez kötött emócióik erősebbek, mint azok, melyeket a természettől kaptunk, belénk vannak kódolva születésünktől fogva. A célokat, melyek ezt a folyamatot elindították, generálják nem kell megvizsgálnunk. Elég, ha tudjuk hogy vannak még üres lapok a milliárdokból és van lehetőségünk - a kutató által évtizedek alatt bizonyítottan, korlátlan teljesítőképességgel - kezünkbe venni a ceruzát.

Lépjünk hát hátra néhány lépést, szemléljük meg a minket körülvevő csodákat, azt a tökéletességet, melyben nincs felesleg, nincsenek gátak, nincs üresjárat, a folyamatok végén minden sor elrendeződik. Engedjük megszületni a felismerést magunkban, hogy mi is ennek a tökéletes összhangban működő rendszernek a része vagyunk és fogadjuk el törvényeit irányadónak magunkra nézve.
Minden nap, minden cselekedetünkben.
Testben, lélekben hangolódva Gaiára, Földanyánkra, megtalálva benne önmagunk. Hagyjuk elmosódni az ÉN határait a teljességben. Tiszta lapjainkra csak olyat írjunk rá, ami ezt a teljességet élteti.
Nevezhetjük ezt ökologikus gondolkodásmódnak, környezettudatosságnak, vagy akár tiszteletnek, alázatnak Gaia iránt.

 

Vészity Katalin
Kuratóriumi elnök
Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány

www.okologistic.shp.hu