Három tudatosság-gyakorlat a természetben - erdőfürdő

Bach Éva

2020-02-14

Meglehet, te is megfigyelted már, hogy egy-egy zaklatott, zajos napon egy kiadós séta a friss levegőn egészen ki tudja tisztítani a fejedet. De valahogy nem ugyanaz a séta, amikor laptop táskával az oldaladon rovod a várost a villamos felé, vagy egy esti sétára adod a fejed a közeli parkban. Ha pedig egyenesen túrázásra adod a fejed, az eredmény összehasonlíthatatlan!

Az erdőben túrázva, akár egyedül, akár barátokkal, csoporttal érkezel, valahogy mindig elillannak a gondok, nevetve vagy épp elcsendesedve érzed, ahogy az arcodat simogatja a tiszta, hűvös, néha csípős levegő. A zörgő, puha avarban megbújó faágak meg-megreccsennek a talpad alatt, lépteidet kíséri a néhol puha, süppedős, máskor kemény, göröngyös út.
Fellélegzel, és néhány perc, talán félóra után meghallod a gondolataid zakatolásán túl a szél játékát az ágakon – az erdő zúgását, a madárcsicsergést, vagy épp a téli erdő mozdulatlan csendjét. Orrodon át mélyen belélegzed az erdő illatát, talán meg is kóstolod a nyári illatokkal teljes nyári, vagy épp roppanósan hűvös erdei levegőt, és feltekintve megérint a kék ég alatt az ágak, levelek között beszűrődő fény. Elképzelhető, hogy ekkor már nincsen neve a dolgoknak, hanem eggyé válva a látvánnyal, iszod magadba az univerzum legbölcsebb teremtményeinek csendjét.
Ez az erdőfürdőzés első tudatosság-gyakorlata.

 

Talán tovább indulsz, megkeresed a patakot, vagy találsz egy kényelmesnek tűnő mohás gyökeret, tuskót, és letelepszel csak úgy, nézelődni. Valahogy most nem érzed úgy, hogy bármit is kellene csinálnod, még az is lehet, hogy elszundítasz, és ébredésed után tudod, hogy ez a megtalált béke lehet az erdőfürdőzés második tudatosság-gyakorlata.

 

Ahogy visszafelé sétálsz, esetleg észreveszed, hogy eltűntek a kérdések, amelyekkel érkeztél. A körbe-körbe forgó gondolatok, vágyak és aggodalmak helyét a mély tudás élménye veszi át, és amikor hazaérsz, talán megérintesz egy fát vagy bokrot. Lehet, hogy megérint, és otthonodba érve, amikor kibontod a műanyag csomagolást a salátádon, ezúttal a szelektívbe teszed a zacskót. Még az is lehet, hogy legközelebb nem veszel ilyet, és talán azt is meggondolod, vajon egészen biztosan szükséges-e ma is húst enned, vagy autóval menni dolgozni. Lehet, hogy eszedbe jutnak mindazok, akikkel az erdőben találkoztál, és éppúgy felelősnek érzed magad értük is, mint a szeretteidért, embertársaidért. Már tudod, hogy a természet is társad az életben, és amikor erre ráébredsz, az lehet akár az erdőfürdőzés harmadik tudatosság-gyakorlata.

 

Szívedben hálával érkezel vissza a mostba, ez elé az írás elé, ahogy ezt olvasod. Talán ezután majd gyakrabban szeretnél visszatérni az erdőbe, találkoznod az eredeti természetben az eredeti önmagaddal. És erre most van egy lehetőség, eggyé válni a természettel, akár napokra is, az „Olvadás és ébredés” tavaszi megújulás táborban, ahová téged is szeretettel várlak.

 

Bach Éva
az Európai Erdőterápiás Intézetnél (Forest Therapy Institue)
végzett erdőfürdő vezető