Everness Indián Nyár egy családállító szemével

Everness Indián Nyár egy családállító szemével

2018-02-07

Mind előadóként, mind pedig fesztiválozóként nagy élmény volt számomra a tavalyi Everness Indián Nyár. Ugyan az időjárás egy kissé megtréfált minket – hideget és szelet hozott –, de ez sem ronthatta el azokat az élményeket, amikben részünk lehetett.

Megismerkedtem sok hasonló gondolkodású, nyitott emberrel, beszélgethettem inspiráló előadókkal és részt vehettem olyan rögtönzött koncerteken, ahol 12-14 ember “csak összeült” egy kicsit örömzenélni. Egészen elképesztő volt!

Azt gondolom, hogy a fesztivál ötlete már önmagában is nagyon klassz. Ebben a laza, vidám környezetben pár napra kiszakadhatunk a mindennapi rohanásból, új ösvényeket fedezhetünk fel az önismeret útján, számunkra eddig ismeretlen eszközökkel, módszerekkel találkozhatunk, amelyek segítenek megteremtenünk a belső egyensúlyt, amire mindannyian vágyunk.


Családállítóként sokszor dolgozom csoportokkal, de úgy érzem, hogy a fesztivál hangulata, energiája sokat hozzáadott a csoportmunka hatékonyságához. Egy kisebb 10-12 fős csoporthoz képest egészen más élmény, amikor 40-45 ember energiája mozdul egyszerre. Jó érezni, ahogy ennyien felfedezik a családrendszerükben rejlő erőt és jönnek rá, hogy akármilyen is a felszínen a kapcsolatuk a származási családjukkal, támaszkodhatnak a benne rejlő erőre. Varázslatos élmény, amikor rég elhunyt, oly nagyon hiányzó családtagok “szemébe nézhetünk” még egyszer és megölelhetjük őket. Ez a munka csendben, nagyon mélyen folyik és sok régen eltemetett sebet képes begyógyítani. A könnyeket látni, a meghatódottságot és a minden családi kapcsolat mélyén megbúvó szeretetet érezni, felemelő élmény volt. Ezúton is köszönöm minden résztvevőnek a nyitottságot, a bizalmat és a szeretetet, amit mindannyian érezhettünk azon a három estén ott, Alsóörsön!

170915_EvernessINY_131.jpg

 

Úgy gondolom, hogy a családállítás, amellett, hogy a tudatalatti Google-jeként funkcionál, vagyis megtalálhatjuk a segítségével a válaszokat az életünkben jelen lévő problémákra, arra is tökéletes módszer, hogy megtanuljuk a helyzeteket több szemszögből megvizsgálni és egy időre elengedjük az egónkat. Számomra a családállítás az egyik leghatékonyabb önismereti módszer és mint ilyen, alkalmas mind a családrendszerünkben meglévő erőforrások integrálására, mind a traumáink feldolgozására, valamint a korlátozó hiedelmeink átformálására is.

Az Everness Fesztivál pontosan amiatt, amilyen békés, nyitott, biztonságos és szeretetteli környezetet teremt, nagyon alkalmas arra, hogy mély önismereti munkát végezzen az ember. Ilyen környezetben és hangulatban képesek vagyunk megnyílni, mások segítségével szembenézni olyan fájdalmakkal, amikkel egyedül nem mernénk és láthatjuk azt is, hogy mindenki küszködik valamivel, nem vagyunk egyedül. Ennek pedig hatalmas gyógyító ereje van. 

Úgy érzem, hogy ilyen nagy csoportokkal izgalmas lenne olyan kollektív állításokat csinálni, amelyekkel a férfiak és nők évszázadokon át egymásnak adott és egymástól kapott sebeit begyógyíthatjuk,  vagy amelyekkel ránézhetünk háborúk hatásaira, a mostanában oly sok vitát kiváltó valódi férfiasság-nőiesség témára, születési traumákra, a függőségek témájára, de akár arra is, hogy hogyan érzünk a saját sorsunkkal kapcsolatban. Köszönöm a szervezőknek a lehetőséget és remélem, hogy lesz még alkalmam előadóként részt venni a fesztiválon!

 

Czirják Eszter

író, családállító

www.czirjakeszter.hu