Az emberi tudat evolúciója integrál szemléletben

Gánti Bence

2022-05-13

Mindig örülünk, amikor az Integrál Akadémia cikkei megjelennek az Everness Magazinban, mert biztosak vagyunk benne, hogy hiteles információt tárhatunk elétek. Fogadjátok nyitott elmével! :)

Ken Wilber, az integrál szemlélet atyja szerint az evolúció a Kozmosz megjelenésével, a bioszféra kialakulásával, jelenleg pedig az emberi tudat fejlődésével megy végbe. A Kozmosznak értelemmel teli, célirányos evolúciója van, amely transzperszonális szemszögből nem más, mint a Szellem evolúciója. Vagy megfordítva: maga a Szellem az a mindenben jelenlevő entitás, amelynek manifesztációja (megnyilvánulása) maga az evolúció. A Szellem kibontakozása, vagyis az evolúció ma már az emberi tudatban zajlik és nem a biológiai világban.

 

Az emberi tudat fejlődésének alsóbb szintjeit (a megszületéstől a gyerek- és felnőttkoron át az önmegvalósításig) a nyugati pszichológia jól ismeri, ezért eddig a pontig tudja elkísérni az embert. Az ezt követő felsőbb emberi tudati szinteket a spirituális tradíciók és azok gyakorlói ismerik behatóan. A transzperszonális, valamint integrál pszichológia jól egyensúlyoz a kettő határvonalán. A pszichológia és a spiritualitás tehát nem két egymástól független dolog, hanem ugyanannak a "létrának" az egymást követő fokai.

 

/upload/files/2/evernessmagazin-2022-evolucio-696.jpg

 

Az evolúció végül a végső Egységbe torkollik, amelyet a manifesztálódott (megnyilvánult) világban, mint egyéni (és később valószínűleg kollektív) megvilágosodásként élünk meg. Ez egyben a visszatérés ugyanoda, ahonnan az egész folyamat elindult, és amely mindig is a közös ős-alapját, hátterét képezi a manifesztálódott világnak. Ezt úgy is nevezik, hogy "Üresség" vagy a "Tudat Tiszta Tere".

 

Benned az evolúció

 

Az Integrál Akadémia három éves integrál pszichológia képzésén a tudat teljes spektrumát feltérképezzük. Onnan tehát, ahol a Szellem a bioszférát megőrizve és meghaladva átlép az emberi tudatba egészen addig, ahol tovább halad még finomabb transzperszonális megnyilvánulásai felé. Nálunk megtalálod a választ arra a kérdésedre, hogy honnan indultál és hová tartasz? Olyan egyetemes igazságok birtokába kerülsz, amik hozzásegítenek önmagad és a világ mélyebb megismeréséhez. Ennek eredményeként a tudatodban jelenleg is zajló evolúció egy magasabb szintre léphet.

 

Gyere el június 21-27 között az Integrál Akadémia sátrába az Everness Fesztiválon és tapasztald meg az integrál pszichológiát testközelből! A részletes programot ITT találod!