Vissza

Szendrei-Berta Zsófia

Craniosacralis terapeuta, gyógytornász, dúla

Gyógytornászként 20 éve, Craniosacralis terapeutaként 15 éve foglalkozik csecsemőkkel és kisgyermekekkel. Belgiumi, írországi és hazai fejlesztő munkája során világossá vált számára, hogy a kicsik általános jólléte, fejlődése, illetve a szüleikhez és a világhoz való viszonyulásuk mennyire összefügg a világra érkezésük körülményeivel.

A gyerekekkel és családjaikkal töltött évek során megfigyelte, hogy a születés körüli időszak történései, maga a születésélmény, sőt, már a fogantatás körülményei is meghatározóak az egyén fejlődése szempontjából, és hogy ezen - ilyen vagy olyan - megéléseknek a nyomai később hogyan bukkannak fel a baba viselkedésében, mozgásfejlődésében, habitusában, esetleges nehézségeiben, kötődési mintázataiban, megküzdési stratégiáiban és még sokminden másban. A kisember pedig nagyemberré cseperedik egyszer, neki is gyereke születik, és a korai élményekből fakadó mintázatai mentén fog ő is kapcsolódni a babájához…

Zsófi számára a Craniosacralis terápia módszere tette lehetővé, hogy kapcsolódjon a kicsik születés körüli élményeivel, illetve hogy az anyával, az apával, esetenként a nagyszülőkkel is dolgozzon a saját születési dinamikájuk feltárásán, a belső erőforrások felkutatásán és a sérülésekből fakadó lenyomatok oldásán. Ez a gyógyulási folyamat igazán mélyreható változásokat hozhat, egy harmonikusabb állapotot teremtve a gyermek és a szülő (és akár a szülő szülője) számára.

A Craniosacralis terápia csínját-bínját Zsófi neves hazai és külföldi iskolákban tanulta ki, és 2021 óta oktatja is. Szoptatástámogatói és dúlai készségei még mélyebb rálátást adnak neki a születés körüli időszak erőforrásaira és apróbb-nagyobb nehézségeire, az antropozófia területén szerzett tudása, és két kisfia nevelése pedig a gyermekek fejlődési útjára.