Kosár
0
0 Ft
Vissza

Taierling Johann

kaláka szervező

Amikor 2005 –ben elvégeztem a Mainzi egyetemet, 17 éves németországi tartózkodás után hazaköltöztem Székelyföldre. A majdnem lehetetlen feladattal találtam magamat szemben, hogy egyben kelljen a család ősi birtokát az államtól visszaszereznem és ezt felépítenem. Több éves ügyintézés során, sikerült a Csiszár és az Apor Lányok borvíz fürdőket újra birtokba venni. Az egyedül lehetséges formája a romba dőlt fürdők újjáépítésének a Székelyföldön őshonos kaláka bizonyult.
2012 óta szervezünk fürdő építő kaláka rendezvényeket Bálványoson. A helyi és anyaországi önkéntesek segítségével újítunk folyamatosan egy hegyi borvíz (ásványvíz) fürdőt. A munka hagyományos módszerekkel és hagyományos anyagokkal zajlik. A közösség erejéből születik újra a Csiszár Fürdő!
2013 –ban létrehoztuk a Csiszár Dénes tanműhelyt, ahol Kovászna megyei fiatalok és felnőttek, sajátíthatják el, a kihalófélben levő helyi népművészeteket. A székely fafaragás, bútorfestés, kerámia, tojásírás, nemezelés, pásztorfurulya művészete mind elsajátítható a tanműhelyünkben.