Magyar
Kosár
0
0 Ft
Vissza

Ölvedi Gábor

világzenei ütőhangszeres zenész, énekes

"A leginkább közös ősnyelvünk, a ritmus, megfelelő közegben olyan finoman árnyalt kommunikációt, olyan zsigeri párbeszédet tesz lehetővé, amely túlmutat a hétköznapi életünkben megélt tudatállapotokon és közlésformákon, és közvetlenül mutat rá az egyik legszebb emberi vágyunkra: az egységbe olvadásra!" Ölvedi Gábor
Különböző népek transzritmusait tanulmányozom, kutatom és alkalmazom az általam szervezett transzdobolásokon.
Zenei utam 15 évesen kezdődött, egy magán jazz-dob iskolában. Miután elvégeztem, figyelmem a különböző kultúrák népzenéjében fellelhető ütőhangszerek megismerésére irányult. Több alkalommal jártam Törökországban és Marokkóban a kezdeti útkeresés során, majd később részt vettem Hossam Ramzy, Issam Houshan, Abdou Manssour workshopjain és magánóráin, hogy a közel-keleti ütőhangszerek játékmódjának különböző stílusjegyeit minél hitelesebben elsajátíthassam.
Saját ütőhangszeres módszeremmel tanítok 18 különböző világzenei ütőhangszeren a 2000-es évek óta, ezen kívül lelkes szervezője vagyok a közösségi dobolásoknak Budapesten és az ország egész területén.
Jelenleg 10 zenei projektben munkálkodom, melyek közül talán a legfontosabbak: a Samsara Boulevard (spirituális világzene), a Layanda (akusztikus jazz-funk-szitár) és a HolddalaNap (szakrális világzene) zenekarok.
A lelki folyamatok és az önismeret már kamasz korom óta mozgatója az életemnek. 15 éves koromban kezdtem el buddhizmussal foglalkozni, majd 20 év elteltével az indiai védikus kultúra lelki folyamatainak megismerése okán néhány évet egy önellátó farmközösségben töltöttem Krisna-Völgyben, Új-Vraja Dhama-ban.
Hangszereim: darbuka, doholla, sombati, riq, def, tar, perzsa láncos def (keret dobok), cajon, tapan/davul, mridangam, tabla, harmonium, erdélyi fafúvós hangszerek, konga, djembé, magyar keretdobok.