Magyar
Kosár
0
0 Ft
Vissza

Dobronay László

autóbaleset túlélő

Halk szó, kissé félreálló száj - s legfőképpen átható tekintet. Mint aki az emberek legrejtettebb gondolatait is ismeri.
Ez az első benyomás rólam, aki 1993. július 23-án egy sportkocsival tartottam munkahelyemre, amikor egy teherautó előzése után nem sokkal később – mint utóbb kiderült, fékprobléma miatt – autómmal átcsúsztam a szembejövő sávba, ahol ekkor egy busz érkezett. Azonnal a gázpedálra léptem, hogy elkerüljem az ütközést, ami sikerült is, ám a lábamat már nem vettem le a gázról. Az útpadka megdobta a kis sportkocsit, ami egyre gyorsult, míg végül száznegyvennel recsegve-ropogva csapódtam egy út menti fának. Biztonsági öve, be volt kötve, ezért ütközéskor fejem a kormánynak, majd hátra, a fejtámlának csapódott. Koponyám kettétört, jobb oldali állkapcsom fölszaladt a koponya és az agy közé, arcidegem elszakadt. Láttam magamat felülről, és tudtam mindenről, ami körülöttem zajlott.
– Túl korán jöttél. Nem kellett volna még meghalnod! – csendültek fel jóval korábban meghalt édesapám szavai. Magam körül elhunyt lelkeket érzékeltem, akikkel valaha dolgom volt az életben. Újra átéltem, láttam és éreztem minden gondolatomat, szavamat és tettemet, valamint azok következményeit. Teljesen letaglózott, ahogy szembesültem korábbi önmagammal. Megbocsátó szeretet járt át, eggyé váltam a világmindenséggel. Most először éreztem, hogy végre otthon vagyok, végre hazatértem. A tökéletes boldogságot érzékeltem.
Négy perc, harminchét másodperc. Ennyi időt töltöttem a klinikai halál állapotában, ahol megtapasztaltam, hogy a halál nem elszakít, csupán egy másik állapotot teremt, mely az érzékszerveinken túl létezik. Nem tartom magamat különlegesnek, hiszen tudom, hogy mindaz, amit megtapasztaltam nem az én érdemem. Csak egy eszköz vagyok. Próbálok tudatosan élni és a helyükön látni a dolgokat. Ugyanakkor nincs bennem félelem. Miért is lenne? Tudom, mit jelent az élet, és mi vár rám odaát.
Feladatom van a világban, nyíltan el kell mondanom, mi történt. Nem hiszek a túlvilágban. Tudom, hogy létezik.