ITT A FESZTIVÁL HIVATALOS KÓKUSZVIZE!

Kókusztej vagy kókuszvíz, de mi a különbség?

2015-12-13 00:00:00

Adott egy gyümölcs, aminek az érési folyamatában rengeteg dolog történik. Például az, hogy amikor még zöld, akkor közel 3-4 dl tiszta kókuszvíz van benne. Ezt 3-6 hónapos érettségi korában nyerik ki belőle. Ezután kezd el besárgulni, majd a végén barnás lesz, amikor „megöregszik”. Ilyenkor már jóval kevesebb a benne lévő folyadék, és sajnos közel sem olyan értékes és tápláló, mint fiatalabb korában. Az íze ugyanakkor kissé édesebb lesz és dominánsabb benne a kókusz íz.


Amikor kemény a héja és barna, akkor találkozhatunk a benne lévő fehér hússal, aminek pürésítéséből, illetve pépesítésével víz hozzáadásával készítik el a kókusztejet. Ezt használják előszeretettel a gasztronómiában is.

kokuszviz2_A6.jpg

A friss, zölden kinyert levében azonban még ott tobzódnak az értékes ásványi anyagok (K, Ca, Mg, Na), és összetételében nagyon hasonlít az ember vérplazmájához, ezért az orvosok sok esetben javasolják kiszáradás kezelésére, annak megelőzésére. Külön érdekessége, hogy a steril kókuszvizet intravénásan alkalmazták egyes területeken a háború alatt, ahol nem volt fiziológiás sóoldat, épp az összetétele miatt.

 

Persze ezt pusztán, mint érdekesség írtuk le, mi fogyasszuk továbbra is innivalóként. Hisz hidratáló, antioxidáns hatású, tisztítja a húgyutakat, beleket, veséket, szabályozza a koleszterint, növeli a libidót és még rengeteg dolgot sorolhatnánk fel. De ihatjuk pusztán azért is, mert ízlik és a forró kánikulai napokon elképzelhetjük, ahogy a szemünk előtt egy lédús növénybe szívószálat dugnak, és mi hatalmasakat kortyolhatunk belőle, miközben a Balaton partján lógatjuk a lábunkat.

 

Egészségünkre!