JaMese -

zenekar

JaMese

A JaMese napjaink legizgalmasabb etno-jazz zenekara, amely Molnár Emese énekesnő szabad asszociációit és történeteit jeleníti meg zenében. A JaMese szerzemények sajátos világot teremtenek, amelyet a dallam és a szöveg szoros szimbiózisa ad. 2013-ban jelent meg első lemezük Csak a Napba címmel, mely tökéletes lenyomata ennek az egyedi megszólalásnak. Emese első gyeremekének születése kis szünetet hozott a zenekar életében, de 2016 év eleje óta újult erővel dolgoznak és koncerteznek. Elsőként februárban egy közösségi asszociációs játékot hirdettek “JaMese Dixit Impro” néven, amely során a népszerű Dixit játék kártyáira improvizált dallamokat Emese a közönség kitalált szövegeivel. Csodaszép dalok születtek ebből a sajátos nyelvi és dallamvilágból, amelyből az egyik Egyed Emese költőnő A meséről című versének zenei szövete lett. Ez a dal pedig első díjat nyert a Magyar Napló által meghirdetett “Hanghordozók és énekmondók” versenyen, amelyen többek közt Csík János, Harcsa Veronika döntött a helyezésekről.
2016 nyarán pedig “Szabadon” elnevezésű négy állomásos nyári turné vette kezdetét, amely különleges helyszíneken, egyedi hangulatú koncertek formájában jutott el a közönséghez. Nagymaros, Kapolcs és Őrisznetpéter után Budapesten zárták a turnét, ahol telt házas koncertet adtak az Építészpincében. A koncerteken egy riportsorozat is készült, amely jobban megismerteti a zenekar zenei világát a közönséggel.
2017-re új JaMese anyag van készülőben, amelynek néhány dalát már élőben is hallhatja a közönség, mint például a Bennem a Világ című szerzemény, amelynek
szövegét Lackfi János írta.
BIO:
Molnár Emese stílusa régóta formálódik: a dél-alföldi városka, Hódmezővásárhely szülötte már gyerekként népdalversenyeken alapozta a színpadi rutinját, majd gimnázium után Szegeden az ének-zene tanári diploma mellett Polgár Lilla és Ivánovics Tünde tanítványaként énekelt népdalokat. Belépőjét a könnyűzene és a jazz világába -mint sok más ismert zenészkolléga - a Kőbányai Zenei Stúdióban szerezte. Az iskola mellett a szakma szervezői és marketing oldalába is beletanult a Tom-Tom Records promótereként. Magyarország legismertebb stúdiójában és kiadójában az irodai munka mellett az énekhangját is használta. Így vokálozott Kiss Tibivel a Quimby legismertebb sanzonjában az Ajjajjajban. Az iskola után néhány vendégszereplés következett: Belekóstolt az eletronikus worldmusic világába. Dj Zoohackerrel a Blue Turtle és a Sentimental című szerzeményük több hazai és nemzetközi válogatás lemezre felkerült. Egy éven keresztül dolgozott Gaya Arutyunyan-nal, Tóth Evelinnel és Fábián Julival közösen létre hozott szabad improvizáviós projektben, a 4FreeBirds-ben. Énekesnője az egyre ismertebb “acoustic pop quartet”-nek a Why Not-nak. Majd 2012-ben az oly régóta dédelgetett saját zene megírásába fogott és maga mellé gyűjtött három nagyszerű alkotótársat: Udvarhelyi Gábor, gitár, Éder Ferenc “Lá”, basszusgitár és Badics Márk, dob. Miután egy éven keresztül játszották dalaikat többek közt a Szimpla Kert és az Opus Jazz Club színpadán -illetve felléptek a Művészetek Völgyében, a Palya udvarban is -felvették első lemezük hanganyagát. A felvétel zenei rendezője Dinyés Dániel volt. A JaMese szerzemények a koncerteken és a lemezen is sajátos világot teremtenek. Néhol a népköltészet egyszerűségével szólítja meg hallgatóját, mint a Csak a napba című „modern csujogató”, néhol pedig mágikus, kitalált nyelven susog, mint a Beluleja című “ősi ének”. A magával ragadó dallamot a felvételen Szőke Szabolcs gadulkán kíséri. Dalaik, megnyilvánulásaik lenyomatai egy olyan zenekarnak, akik unikálisak a magyar palettán.
Megszólalásuk egyedisége semmivel sem téveszthető össze.
A zenekar tagjai:
Molnár Emese – ének
Udvarhelyi Gábor – gitár
Éder Ferenc “Lá” – basszusgitár
Badics Márk – dob

Facebook 
Honlap 
Lemezdalok 
Youtube

Programok

  • Koncert - 2017.09.14. 21:00 (Evernessia)